Bundesministerium 

Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentschutz

COVID-19-vaccin

De belangrijkste informatie in een oogopslag

Per: juni 2021

Vaccinatie beschermt u en uw gezin!

Vaccinatie tegen COVID-19 is onze uitweg uit de pandemie. Degenen die zich al hebben laten vaccineren, beschermen zichzelf en hun omgeving. Denk aan uw gezondheid en die van uw vrienden en familie en laat u vaccineren. Meer informatie vindt u op de website van het Oostenrijkse federale ministerie van Sociale Zaken, Gezondheid, Zorg en Consumentenbescherming: Veelgestelde vragen in andere talen (socialministerium.at) of Coronainfo: Oostenrijks Integratiefonds (Österreichischer Integrationsfonds, ÖIF).

 

COVID-19-vaccins

De vaccins zijn streng getest door deskundigen van het Europees Geneesmiddelenagentschap en zijn volkomen veilig. Het vaccin werkt: het aantal besmettingen daalt aanzienlijk in groepen met veel gevaccineerden.

Zo werken de vaccins

Bij de momenteel beschikbare COVID-19-vaccins wordt het lichaam geïnjecteerd met een ier “blauwdruk” waarmee het zelfstandig een oppervlaktecomponent van het coronavirus kan vormen. Zodra het immuunsysteem iermee in aanraking komt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze beschermen u tegen de ziekte bij een besmetting met het coronavirus.

In mRNA-vaccins is deze blauwdruk verpakt in kleine vetbolletjes. ln vectorvaccins is het verpakt in een ander, compleet onschadelijk virus.

Vaccineren is veilig    50%

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de mensen met een migratieachtergrond in Oostenrijk zich tegen COVID-19 wil laten vaccineren zodra het mogelijk is. Dit betekent tegelijkertijd ook dat minder dan 50 procent nog niet overtuigd is van de voordelen van vaccinatie. Alleen door u te laten vaccineren kunt u zich beschermen tegen besmetting met een ernstige ziekte en het oplopen van mogelijk langdurige gevolgschade.

Een reactie toont effect aan

De plaats van injectie kan rood, gezwollen, warm of pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen er symptomen optreden zoals hoofdpijn, flauwte en koorts.

Deze mogelijke klachten horen bij de normale reactie van het lichaam op het vaccin. Ze zijn geen reden tot bezorgdheid en verdwijnen meestal binnen een paar dagen weer vanzelf.

In het kort: voordat u het COVID-19-vaccin krijgt

Moet ik betalen voor vaccinatie?

U kunt zich gratis laten vaccineren tegen COVID-19.

Waar kan ik me laten vaccineren?

Vaccinaties worden zowel in vaccinatiecentra als door geregistreerde artsen toegediend als zij het COVID-19-vaccin als extra service aanbieden. U krijgt hier meer informatie over wanneer u zich aanmeldt om gevaccineerd te worden.

Waar kan ik me aanmelden?

Wie zich wil laten vaccineren, kan zich aanmelden met de onlineplatforms van de federale provincies via Oostenrijk vaccineert – Initiatief tegen het coronavirus (oesterreich-impft.at) of per telefoon via het nummer 1450. Ondersteuning bij het aanmelden wordt aangeboden in verschillende talen door het Oostenrijkse Integratiefonds (ÖIF) via het telefoonnummer +43 1/715 10 51-263.

Neem het volgende mee voor uw vaccinatie:

  • E-kaart (indien mogelijk)
  • Vaccinatiecertificaat (indien mogelijk)
  • Allergie-id (indien mogelijk)

Optioneel: “Informatie- en documentatieformulier / COVID-19-vaccinatie”

 

In het kort: nadat u het COVID-19-vaccin hebt gekregen

Welke beschermende maatregelen blijven er van kracht?

Beschermende maatregelen zoals social distancing, testen en het dragen van mondkapjes blijven in elk geval belangrijk totdat de meeste mensen zijn gevaccineerd. Dit beschermt de mensen die nog niet zijn gevaccineerd.

Wat zijn de voordelen van vaccinatie?

Door u te laten vaccineren, beschermt u zichzelf en uw naasten. Bovendien hoeft u zich niet meer te laten testen voor toegang tot activiteiten of evenementen of in quarantaine te gaan na contact met besmette personen.

Wanneer kan ik weer reizen en familie bezoeken?

Iedereen die is gevaccineerd, getest of van het virus is hersteld kan dit bewijzen met het digitale vaccinatiecertificaat. Hiermee is het mogelijk om naar restaurants te gaan, culturele en sportactiviteiten te bezoeken en veilig te reizen en familie te bezoeken.

Veilig reizen

Bepaalde landen hebben een laag besmettingsrisico, andere landen een hoger risico. De situatie wordt voortdurend beoordeeld om zo veilig mogelijk te kunnen reizen.

Veelgestelde vragen over reizen naar Oostenrijk vindt u op de pagina FAQ: Reizen naar Oostenrijk (sozialministerium.at).

Waar wordt de COVID-19-vaccinatie geregistreerd?

De COVID-19-vaccinatie wordt geregistreerd in het digitale vaccinatiecertificaat, evenals het papieren vaccinatiecertificaat of de vaccinatiekaart.

Opmerking:

Deze presentatie is bedoeld om beknopte informatie over het COVID-19-vaccin te geven. Overleg altijd met uw arts voordat u zich laat vaccineren.