Bundesministerium

Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentschutz

 

COVID-19 védőoltás

A legfontosabb információk röviden

Érvényes: 2021 június

 

A védőoltással saját magát és családját is megvédi!

A COVID-19 elleni védőoltás jelenti a kiutat a világjárványból. Akik már megkapták az oltást nem csak saját magukat, de a körülöttük élőket is védik. Tartsa szem előtt saját, valamint barátai és családja egészségét – kérje a védőoltást!  További információkat az Osztrák Szövetségi Szociális, Egészségügyi, Gondozási és Fogyasztóvédelmi Minisztérium honlapján olvashat: Gyakori kérdések idegen nyelveken (sozialministerium.at) vagy a Coronainfo: Osztrák Integrációs Alap weboldalon talál.

COVID-19 elleni vakcinák

A védőoltásokat az európai hatóságok alaposan ellenőrizték és rendkívüli biztonságosnak találták. A védőoltás hatásos: azokban a csoportokban, ahol magasabb az oltott személyek száma, jelentősen csökken a fertőzések száma.

Hogyan hatnak a védőoltások

A jelenleg elérhető COVID-19 védőoltások esetében a szervezetbe egy úgynevezett „másolatot” fecskendeznek be, amely a koronavírus egy felületi komponensét képes létrehozni. Amint az immunrendszer találkozik vele, a szervezet antitestekkel válaszol. Ezek az antitestek a valódi koronavírus fertőzés esetén védenek a fertőzés ellen.

Az mRNA vakcinák esetében ez a másolat apró zsírhólyagocskákban található, míg a vektor alapú oltóanyagoknál egy másik, teljesen ártalmatlan vírusban.

Biztonságos védőoltás         

Egy friss kutatás szerint:

Ausztriában, a migrációs háttérrel rendelkezők több, mint 50%-a biztosan be szeretné oltatni magát a COVID-19 ellen, amint erre lehetősége nyílik. Azonban, ez azt is jelenti, hogy közel 50 százalékukat meg kell győzni az oltás előnyeiről. Kizárólag a vakcina nyújt védelmet a súlyos megbetegedések és a lehetséges, hosszútávú károsodások ellen.

A hatás a reakciókból mutatkozik meg

Az oltás helyén bőrpír, duzzanat, a bőr melegedése vagy fájdalom jelentkezhet. Ezen kívül egyéb tünetek, mint fejfájás, gyengeség és láz is kialakulhatnak.

Ezek a lehetséges tünetek a szervezetnek az oltásra adott normális reakcióit jelzik.  Aggodalomra nem adnak okot és általában pár napon belül elmúlnak.

Röviden és tömören: A COVID-19 védőoltás előtt

Fizetni kell az oltásért? 

A COVID-19 elleni védőoltás ingyenes.

Hol kaphatom meg a védőoltást?

A védőoltásokat az oltópontokon, illetve amennyiben a COVID-19 elleni védőoltás is szerepel szolgáltatásaik között, nyilvántartásba vett orvosoknál kaphatja meg. További részleteket a védőoltásra történő regisztráció során tudhat meg.

Hol regisztrálhatok?                                                    

A védőoltást kérők az osztrák szövetségi tartományok online platformjain keresztül regisztrálhatnak, az Ausztria beoltatja magát – Kezdeményezés a koronavírus ellen (oesterreich-impft.at) honlapon, illetve telefonon a 1450-es telefonszámon. Az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) a regisztrációt több idegen nyelven támogatja az alábbi telefonszámon: +43 1/715 10 51 – 263.

 

Mit vigyen magával a védőoltáshoz:

  • E-kártya (amennyiben rendelkezik vele)
  • Oltási igazolás (amennyiben rendelkezik vele)
  • Allergia azonosító (amennyiben rendelkezik vele)
  • Tetszőlegesen: “Információs és dokumentációs űrlap / COVID-19 védőoltás”.

 

Röviden és tömören: A COVID-19 védőoltás után 

Mely megelőző intézkedések maradnak meg? 

Az olyan megelőző intézkedések, minta a megfelelő távolság betartása, a tesztelés és maszk viselése továbbra is fontosak maradnak, míg a többség be nem oltatja magát, hiszen ezzel a védőoltással nem rendelkezőket is védjük.

Melyek a védőoltás előnyei?

A védőoltással mindenki saját magát és a körülötte élőket védi. Ezen kívül, a különböző helyekre történő belépéshez előírt tesztelés és a fertőzött személlyel történő kapcsolattártás utáni kötelező karantén az oltott személyekre nem vonatkozik.

Mikor utazhatok és találkozhatok a családommal újra?

Aki megkapta a védőoltást, teszteltetett vagy átesett a betegségen, ezt a Zöld Kártyával igazolhatja. Ezzel beléphet étterembe, kulturális intézménybe és sportintézménybe, illetve biztonságosan utazhat és meglátogathatja családját.

Biztonságos utazás                                                               

Egyes országokban alacsonyabb a fertőzés esélye, míg máshol magasabb. Ezt a lehető legbiztonságosabb utazás érdekében folyamatosan vizsgálják.

Az Ausztriába történő utazással kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszok itt olvashatók:

GYIK: Utazás  Ausztriába  (sozialministerium.at).

Hol tartják nyilván a COVID-19 védőoltást?

A COVID-19 védőoltás az e-vakcina tanúsítványon valamint a papír alapú oltási tanúsítványon és az oltási kártyán kerül nyilvántartásra.

Megjegyzés:

Ez a dokumentum a COVID-19 védőoltás rövid bemutatójaként szolgál. A védőoltás előtt minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát.