Bundesministerium

Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentschutz

 

COVID-19 ваксина

Бърз оглед на най-важната информация

Към: юни 2021 г.

Ваксинацията защитава вас и вашето семейство!

Ваксинацията срещу COVID-19 е начинът, по който може да излезем от пандемията. Който е вече ваксиниран защитава себе си и хората покрай себе си. Помислете за здравето си и за здравето на близките Ви – ваксинирайте се! Може да намерите повече информация на уебсайтовете на aвстрийското федерално министерство за социални въпроси, здраве, грижа и защита на консуматора: Често задавани въпроси на други езици (sozialministerium.at) или Coronainfo: австрийски интеграционен фонд (Österreichischer Integrationsfonds, ÖIF).

Как работи ваксината

В случаите на вече наличните COVID-19 ваксини, тялото се инжектира с вид „план“, с който то може независимо да формира повърхностния компонент на коронавируса. Щом имунната система установи присъствието му, тялото започва да произвежда анти-тела. Те защитават от болестта в случай на инфекция с коронавируса.

При mRNA ваксините, „планът“ на вируса е опакован в малки глобули мазнина. При векторните ваксини – е опакован в други, напълно безвреден вирус.

COVID-19 ваксини

Тези ваксини са тествани под строгото наблюдение на експерти от европейските власти и са изключително безопасни. Ваксината работи: броят инфекции спада значително в групите с много ваксинирани хора.

Безопасни ваксинирани

Скорошно проучване показва:

над 50% от хората с история на миграция

в Австрия определено искат да бъдат ваксинирани против COVID-19 веднага щом имат тази възможност. Въпреки това, това означава, че малко под 50% от хората все още трябва бъдат убедени в ползите от това да бъдат ваксинирани. Само ако се ваксинирате, можете да се защитите от това да получите сериозно заболяване и да пострадате от възможните дългосрочни последствия и щети.

Реакцията има ефект

Зачервяване, подуване, затопляне на кожата или

болка могат да настъпят на мястото, където ваксината е инжектирана. В допълнение към тези, може да развиете симптоми като главоболие, отпадналост и температура. Тези симптоми са нормален признак на това, че тялото Ви реагира на ваксината. Не са причина за притеснение и обикновено отминават до няколко дни.

Кратко и ясно: Преди да се ваксинирате против COVID-19

 

Ваксинацията струва ли нещо?

Можете да се ваксинирате безплатно.

 

Къде мога да се регистрирам?

Желаещите да бъдат ваксинирани могат да се регистрират в онлайн платформите на федералните провинции, които Австрия ваксинира – Инициатива против коронавируса (oesterreich-impft.at) или по телефона на Тел.: 1450.

Поддръжка за регистрацията на различни езици се предлага от австрийския интеграционен фонд (ÖIF) на тел.: +43 1/715 10 51 – 263.

Къде мога да бъда ваксиниран?

Ваксинациите се предлагат, както във ваксинационни центрове, така и от регистрирани лекари, в случай че те предлагат ваксинация против COVID-19 като допълнителна услуга. Можете да разберете повече подробности, когато се регистрирате за ваксинация.

 

Какво трябва да вземете, когато се ваксинирате:

  • E-карта (в случай, че е налична)
  • Сертификат за ваксинация (в случай, че е наличен)
  • Идентификатор на алергийте (в случай, че е наличен)
  • По желание: „Формуляр за информация и документация /

COVID-19 ваксинация“

Кратко и ясно: След като получите ваксината COVID-19 ваксината

Какви защитни мерки трябва да бъдат предприети?

Защитни мерки като спазване на минимална дистанция, тестването и носенето на маски са важни и остават в сила поне докато повечето хора не бъдат ваксинирани. Те защитават тези, които все още не са получили ваксината.

Какви са ползите от ваксината?

Като се ваксинирате Вие предпазвате себе си и хората покрай себе си. Освен това, изискванията да бъдете тествани при различни форми на вход (в институции, държави) и задължителните периоди за карантина след контакт с инфектирани хора вече няма да важат.

Кога мога отново да пътувам и да посетя семейството си?

Всички, които са ваксинирани, тествани или са се възстановили от болестта, могат да докажат това с Green Pass. Това би следвало да го направи възможно за тях да влизат в ресторанти, да посещават културни и спортни институции или да пътуват и да посетят семейството си безопасно.

Безопасно пътуване

Някои държави имат ниски степени на риск от инфекция, а други – по-високи. Ситуацията се оценява непрестанно, за да се подсигури възможно най-безопасния транспорт.

Често задаваните въпроси относно пътуването в Австрия могат да бъдат намерни на:

ЧЗВ: Пътуване до Австрия (sozialministerium.at)

Къде се записва COVID-19 ваксината?

Ваксината се регистрира в електронния сертификат за ваксинация, както и на хартиения еквивалент или в картата за ваксинация.

Бележка:

Тази презентация служи като кратко описание на информацията относно ваксината против COVID-19. Във всеки случай, говорете с лекаря си преди да се ваксинирате.